Spelen som hör till e-sport

E-sport är en förkortning av elektronisk sport vilket innebär olika dator- och videospel som spelas av en eller flera spelare mot andra. Det ordnas stora tävlingar och turneringar i e-sport och det förekommer stora prissummor på miljontals kronor. E-sport kan dock ses som en paraplyterm för ett antal olika spel. I den här artikeln går vi igenom vilka spel som hör till e-sporten. Vissa spel har element från flera olika kategorier och kan därmed tillhöra flera. 

Slagsmålsspel

Slagsmålsspel var bland de första e-sportspelen att spelas i turneringar. De härstammar från arkadspel men kan i dagens läge också spelas på datorer och andra spelkonsoler. Generellt spelas de av en individuell spelare mot en annan. Populära spelserier inom genren är Street Fighter, Mortal Kombat, Marvel vs. Capricorn, Tekken, Killer Instinct och Super Smash Bros. Dessa spelas också på en professionell nivå. 

Förstapersonsskjutare 

Dessa spel, som ofta förkortas FPS, stimulerar spelfigurens synfält under en eldstrid. Spelen kan spelas av individuella spelare eller av flera tillsammans i lag mot andra lag. Det som kännetecknar spelen är att spelarens händer hållandes i ett skjutvapen ofta är synliga på skärmen. Populära förstapersonsskjutspel är Call of Duty, Counter-Strike, Half-Life, Halo, Metroid Prime, Quake och Battlefield-serien. Det finns även taktiska förstapersonsskjutarespel, som innehåller moment av taktik och strategi. Exempel på sådana är Counter Strike, America’s Army, SWAT 4, Rainbow Six och Ghost Recon. 

Multiplayer online battle arena 

Dessa spel förkortas ofta MOBA och är en typ av e-sportsspel där spelaren kontrollerar ett lag och genom realtidsstrategi försöker förstöra det motstående lagets försvar. Spelen kan ses som en blandning mellan actionspel, rollspel och realtidsstrategispel. Det finns ofta olika karaktärer i varje lag som innehar olika roller inom laget. Populära spel inom genren är League of Legends, Dota 2, Smite, Heroes of the Storm, Mobile Legends: Bang Bang och Vainglory. 

Realtisstrategi

I realtidsstrategispel spelar ofta flera spelare tillsammans över flera datorer. Som namnet säger innebär dessa användandet av taktik och strategi för att klara sig. Populära spel inom kategorin innebär StarCraft, StarCraft II och Warcraft III. 

Racingspel 

Som namnet säger innebär racingspel olika spel inom bilkapplöpning. Ofta spelar spelaren som en bil som tävlar mot andra spelare eller spelet självt. Populära spel inom kategorien är Gran Turismo Sport, iRacing, Project CARS och TrackMania. 

Sportspel 

Det finns flera olika e-sportspel inom olika sportgrenar. Ett av de mest kända är fotbollsspelet FIFA som kommer ut med ett nytt spel varje år. Detsamma gäller för spelen NBA och NHL. Andra populära sportspel är Madden, Pro Evolution Soccer och Rocket League. 

Andra e-sportspel 

Det finns också en rad andra spel som inte faller innanför ramarna för någon av de andra e-sportkategorierna. Hearthstone är ett digitalt kortspel inom vilket man kan delta i turneringar och andra tävlingar. Det finns olika Pokemonspel som fokuserar på strategi och har ett eget världsmästerskap och spelet World of Warcraft har varit populärt i flera år. Det organiseras dessutom världsmästerskap inom spel som till exempel Tetris och Puyo Puyo. De flesta av dessa turneringarna ordnas av företaget bakom spelet i fråga.