E-sport som fenomen i Sverige

E-sport, det vill säga elektronisk sport, är ett samlingsnamn för olika slags datorspel som spelas av tävlande mot varandra i turneringar eller fristående tävlingar. Dessa kan antingen äga rum över internet eller så att spelarna fysiskt samlas på samma plats och spelar via ett lokalt nätverk, det vill säga LAN. Även om datorspel har spelats redan en längre tid så var det först 1997 i Sydkorea som e-sporten utvecklades till det formatet som vi är bekanta med idag. 

I den här artikeln diskuterar vi e-sporten som fenomen i Sverige. 

E-sporten i Sverige 

Efter e-sportens utveckling i Sydkorea så spred sig fenomenet snabbt till resten av världen. Till Sverige spred sig sportformen snabbt och växte sedan rekordartat till att bli en av de mest populära sporterna i landet. Redan 2001 tog Sverige en silvermedalj i världsmästerskapen i e-sport och det är allmänt accepterat i samhället att ägna sig åt e-sport, där grenen fortfarande kan vara något stigmatiserad i andra länder. 

E-sporten syns tydligt i det svenska samhället där det finns specifika e-sportsbarer som visar spel och turneringar. Till och med SVT har direktsänt ett flertal e-sportsmatcher med höga tittarsiffror och kvällstidningen Aftonbladet slog tittarrekord då de direktsände en match. Ordet e-sport togs med i språkrådets lista över nyord 2013 och det finns två gymnasieutbildningar med inriktning på e-sport. 

Är e-sport en sport? 

I Sydkorea, som e-sporten härstammar från, räknas e-sport som en sport då grenen är med i landets idrottsförbund. I Sverige räknas grenen formellt inte som en sport, men många arbetar bakom att den ska bli upptagen som en del av Riksidrottsförbundet i Sverige. År 2008 grundades den ideella föreningen Svenska E-sportföreningen med syfte att främja e-sporten i Sverige och få grenen godkänd som formell sport. Föreningen är knuten till den internationella e-sportsfederationen som arbetar för att organisera e-sporten internationellt. År 2016 startades Svenska E-sportsförbundet som arbetar med att samla mindre föreningar inom e-sport. 

Landslaget och media

Även om e-sport inte formellt räknas som en sport i Sverige, hindrar det inte svenskarna från att ställa upp i stora turneringar som europamästerskap och världsmästerskap. Sverige har klarat sig bra inom flera grenar, vilket också har lett till grenens ökade popularitet. Också medierna har börjat uppmärksamma den växande sporten och rapporterar frekvent om nyheter inom e-sport. När SVT direktsände turneringar, blev Sverige det andra landet i världen efter Sydkorea att sända e-sport på nationell TV. 

Precis som med andra sporter så går det också att slå vad om och betta inom e-sport. Fenomenet blir allt större ju mera e-sporten växer i landet, men redan nu går det att slå vad om vilket lag som kommer vinna en turnering, ett spel eller hur en viss spelare kommer klara sig. De flesta stora vadslagningssidorna på nätet erbjuder möjligheten att spela på e-sport, på samma sätt som på andra sporter. 

Hur ser framtiden ut? 

Det finns ingenting som tyder på att e-sport skulle minska i popularitet utan tvärtom så växer intresset stadigt landet över. Det är nog bara en tidsfråga när e-sport blir godkänd som en sport i Sverige och i framtiden kan vi nog se att e-sporten och dess grenar kan bli lika populära som till exempel fotboll.